In den beginne...

KOVOK, voluit Kortessemse Volleybal-klub is een dynamische vereniging waar de heren en dames- afdeling, in tegenstelling tot vele andere clubs, nog altijd onder één dak zijn. Ondanks dat de herenploeg enkele jaren geleden ontbonden werd, is er nog steeds het streven om binnen afzienbare tijd opnieuw met jeugd jongens te starten.

Door de jaren heen heeft Kortessem, bij de heren steeds een redelijk prominente rol gespeeld. Meerdere malen kwamen de topploegen, met knikkende knieën naar de Kortessemse sporthal en niet zelden dropen ze later op de avond na een nederlaag af… Meermaals misliepen gedoodverfde favorieten de titel na een nederlaag in de ‘hel’ van Kortessem.

Een halve eeuw volleybal in KORTESSEM in een notendop weergegeven.

HEREN :

De jaren 60

Vanuit de normaalschool in Maasmechelen werd volleybal in de ganse provincie gepromoot. In Kortessem werd eveneens een volleybalclub opgericht onder impuls van o.a. Meester Bertrand en Meester Nelissen


staande vlnr : Byloos, Bertrand, Vanheers, de Fauconvalle, Nelissen

zittend : Buckinx, Hermans, Dubois, Neven.

De allereerste wedstrijden werden gespeeld op het kerkplein, waar nu de parking is voor bakkerij Lambrechts en het Raedthuys. Als er een auto kwam, legde de scheidsrechter de wedstrijd stil. Algauw werd het terrein verlegd naar de “kleine speelplaats”, achter de oude school, waar binnen de ommuurde koer, de wedstrijden werden afgewerkt. Hiervan zijn nu nog enkele restanten zichtbaar op de muur.

Reeds in het seizoen 1960-1961 werd kampioen gespeeld en gepromoveerd naar 2de provinciale. In 1962 werd de tweede plaats behaald in de wisselbeker Ghijsen. Kovok speelde met de volgende spelers : Bertrand, Robijns, De Fauconvalle, Philtjens, Dubois, Beankens, Valkeneers en Buckinx. 

Kovok eindigde in 2de provinciale 2 jaar na elkaar op de vijfde plaats. Door de enorme toename van volleybalploegen werden de reeksen uitgebreid. Ondanks een 5de plaats promoveerde Kovok naar 1ste provinciale, hetgeen geen onverdeeld succes bleek. Na 4 seizoenen volgde de degradatie terug naar 2de provinciale. 

Halfweg de jaren 60, na het ontslag van de heren Bertrand en Nelissen werd er een nieuw bestuur samengesteld. Evarist Gielen werd voorzitter en bleek met zijn 21 jaar, de jongste clubvoorzitter in de provincie.

Op sportief vlak bleef de smaak van 1ste provinciale. Na 2 seizoenen in 1968-69 werd opnieuw de titel behaald in 2de prov.

Ondertussen werd in het seizoen 1969-1970 voor het eerst ook een damesploeg in competitie gebracht. Maar hierover verder meer

De jaren 70

Bij de heren werden de beginjaren 70  gekenmerkt door een aantal kampioenentitels zowel bij de reserven (‘71 en ‘72) als in de bijzondere afdeling(’72). De 1ste ploeg degradeerde in 1975 terug naar 2de prov., terwijl de ploeg in bijz. afd. in hetzelfde jaar kampioen werd.

Met de eerste ploeg ging het hoe langer hoe meer bergaf. In 1979 volgde degradatie naar 3de provinciale, waar dan onmiddellijk kampioen gespeeld werd met opnieuw promotie naar 2de .

De jaren 80

Het verblijf in 2de was van korte duur. Er volgde een nieuwe degradatie naar 3de met onmiddellijk een nieuwe titel en promotie naar 2de provinciale. Stilaan werden de resultaten beter met in het seizoen 1985-1986 via een 2de plaats een nieuwe promotie naar 1ste provinciale, twee jaar later gevolgd door een kampioenentitel in 1ste (zowel 1ste ploeg als reserven) en de daaraan verbonden promotie naar nationale reeksen.

Het eerste jaar kon het behoud nog verzekerd worden, maar op het einde van het tweede seizoen in 1990 volgde de degradatie, terug naar provinciale reeksen.

De jaren 90

Drie seizoenen kon Kovok zich met veel moeite handhaven in 1ste provinciale, Na een 10de en 7de plaats en ondanks het inhalen van een 4-tal spelers van het ter ziele gegane Tongeren, volgde in 1992-1993.(11de plaats) toch nog een degradatie naar 2de provinciale. In het eerste jaar werd met een 10de plaats een verdere degradatie op het nippertje vermeden. Met een kampioenentitel in 1995-1996 werd opnieuw de sprong gemaakt naar de hoogste provinciale reeks.

Met respectievelijk een 5de, 3de en 2de plaats werd gedurende de drie volgende jaren telkens meegedaan voor de kampioenentitel.

De 21ste eeuw

Een tweede plaats in het seizoen 1999-2000, gevolgd door een ongeslagen eindronde betekende dat de heren opnieuw promoveerden naar de nationale reeksen. De promotie werd gevolgd door een titel in 3de divisie. Kovok werd trouwens de laatste kampioen in 3de divisie, want er volgde een reeksherschikking waarbij deze reeks werd afgeschaft.

Het seizoen in 2de divisie leverde nogmaals via een 3de plaats en een zeer goede eindronde een promotie op. Drie jaar werd nog op het hoogste vlaamse niveau gespeeld. Doch door een samenloop van omstandigheden (geen trainer, vertrek van enkele kernspelers) werd besloten geen herenploeg meer in te schrijven in divisie en enkel verder te gaan met de jongeren, aangevuld met de enkele basisspelers die vrijwillig een stapje terug wilden zetten. De jongeren hadden ondertussen kampioen gespeeld in 3de prov. met slechts één nederlaag. In 2de provinciale werd ongeslagen kampioen gespeeld  Tevens werd in dit seizoen de beker van Limburg gewonnen.

Een nieuwe promotie naar 1ste provinciale volgde; het seizoen 2005-2006 werd afgesloten met een mooie 2de plaats en een kampioenentitel bij de reserven. Na de mededeling dat enkele sterkhouders zouden vertrekken, werd de moeilijke beslissing genomen geen heren seniorenploeg meer in te schrijven. Er werd verder gewerkt met de enkele jongens in de kadettenreeks, die na twee seizoenen in mei 2008 ook volledig stopten.

DE DAMES :

In de beginperiode was volleybal enkel voor de heren. Voor de eerste keer in Limburg werden damesploegen gevormd in het seizoen 62-63. De eerste kortessemse damesploeg werd ingeschreven in het seizoen 1969-1970.

In het verslag van de vergadering van 24/7/69 lezen we onder meer :

°  “vervoer wordt zelf geregeld

°  Data van spelen : zondag 10u00

°  Materiaal wordt door jongens opgesteld en afgebroken

°  Kledij wordt zelf aangekocht en betaald

°  Secretariaat : Franssen Pedra (sic)”

De ploeg kwam uit in tweede provinciale en eindigde het eerste seizoen op een 8ste plaats. Na 5 jaar werd een eerste titel behaald met promotie naar 1ste provinciale.

Het verblijf in de hoogste provinciale reeks duurde 2 seizoenen Een 2de plaats in 2de provinciale leverde een nieuwe promotie op, doch dit keer slechts voor één jaar. Kovok werd 11de en degradeerde opnieuw naar 2de. Net zoals bij het 5-jarig bestaan (van de dames) werd nu het 10-jarig bestaan van de dames opnieuw afgesloten met een nieuwe titel in 2de provinciale. Twee jaar duurde het verblijf in 1ste provinciale.

De jaren 80 worden bij de dames gekenmerkt door regelmatige resultaten : 5 jaar in 2de provinciale, gevolgd door 5 jaar 3de provinciale. De jongere dames, overgekomen uit de jeugd werden in het seizoen 83-84 kampioen bij de junioren en het seizoen erna in 4de provinciale.

In 85-86 degradeerde de eerste ploeg naar 3de provinciale en verbleef hier tot begin jaren 90.

De jaren 90.

Na het behalen van de titel in 3de provinciale in het seizoen 91-92 en de daaraan verbonden promotie werden de jaren 90 door de damesploegen steeds doorgebracht in 2de provinciale. Het best behaalde resultaat is een 4de plaats in de seizoenen 94-95 en 95-96.

In het seizoen 2000-2001 degradeerden de dames opnieuw naar 3de provinciale om dan uiteindelijk in 2010 met een kampioenstitel te promoveren naar 2de provinciale.

DE JEUGDWERKING

Op provinciaal vlak werden voor de eerste maal jeugdploegen ingeschreven respectievelijk in 1974-1975 (meisjes) en 1970-1971 (jongens). In het seizoen 80-81 werd bij de scholieren meisjes een eerste jeugdploeg in de officiële kompetitie ingeschreven. Ze eindigden 6de, groeiden door en werden in het seizoen 83-84 kampioen bij de junioren. Het daaropvolgende seizoen behaalden ze de titel in 4de provinciale. Om dan in het seizoen 86-87 over te gaan in de eerste ploeg.

Gedurende een 5-tal jaren was er geen jeugdwerking meer bij de meisjes. Terwijl er anderzijds bij de jongens dan wel gestart werd met een kadettenploegje, dat doorgroeide en in het jaar 89-89 kampioen werd bij de scholieren. Met het binnenhalen van twee speelsters voor de eerste ploeg, gediplomeerde sportleraressen, als jeugdtrainsters kreeg de jeugdweking bij de meisjes een nieuw elan. In de jaren 90-91 en 91-92 werd een grote jeugdwerving gedaan. En werd bij de kadetten en scholieren meisjes gestart. De scholieren werden in 92-93 reeds kampioen.  De meisjes trokken toen zelfs op volleybalkamp.

Zowel met de jongens als de meisjes werd deelgenomen aan het meerdaags tornooi in Hofstade.

        

Het totale ledenaantal van de club groeide spectaculair : van 48 in januari 1990 tot 97 in maart 92 en zelfs 127 één jaar later.

Bij de dames hadden wij dan senioren (2de prov), scholieren, kadetten en miniemen in competitie terwijl bij de heren senioren (1ste prov), junioren, scholieren en miniemen in stelling werden gebracht. Na dit topjaar werden gedurende een aantal jaren de jeugdploegen gewoon verder ingeschreven en doorliepen de jongeren alle rangen. Er was bijna geen nieuwe jeugdwerving meer, waardoor in het seizoen 97-98 er nog maar één jongensploegje en één meisjesploegje was. Bij de meisjes was er zelfs geen officiële jeugdwerking meer van 1998 tot 2000.

Bij de jongens werd nog jaarlijks één jeugdploeg in stelling gebracht. Ondanks dat het hier telkens over één ploeg ging, was er het geluk om telkens over een “betere” lichting te beschikken. Het hoogtepunt bij de jongens werd bereikt in het seizoen 2002-2003. Twee jeugdploegen jongens bereikten de finale van de beker van Limburg en dit zowel bij de kadetten als bij de juniores.

   

Nadat deze waren doorgegroeid naar de senioren bloedde de herenafdeling, zoals hiervoor vermeld stilaan dood.

In het seizoen 2002-2003 werd de jeugd-werving bij de meisjes stilaan opnieuw opgestart, zodat in de voorbije jaren zowel bij de B, C, D-jeugd regelmatig ploegen in kompetitie werden ingeschreven. In het voorbije seizoen werd opnieuw aangeknoopt bij de regio-werking met een aanwinst van opnieuw een 20-tal jeugdspelertjes.

     

    

 In de loop der jaren werden de verschillende ploegen van KOVOK in totaal 33 kampioen in de verschillende reeksen, werden 4 bekerfinales gespeeld en werd uiteindelijk één maal de beker van Limburg gewonnen.

Benieuwd wat de toekomst nog in petto heeft...